Sunday, 4 May 2014

~ TOMYAM PUTIH ( POK TEK ) ~

~ TOMYAM PUTIH ( POK TEK ) ~
:: Resepi : Ash Rieda Wardah ::

  • Bahan~bahan: 
  1. Ayam @ Udang @ sotong ( saya just guna sotong saja lagi best )
  2. 2 biji tomato ( sebiji jadikan pes untuk perasa tomyam . Sebiji Lagi beLah 4 )
  3. 1 pek jagung muda
  4. 2 Labu bawang besar ( beLah 4 )
  5. 5 uLas abwang putih ( ketuk )
  6. 1 biji carrot
  7. Sedikit bunga kobis
  8. 4 batang serai ( ketuk )
  9. 1 inci haLia ( ketuk )
  10. 10 biji ciLiapi ( beLah 2 memanjang )
  11. 10 biji Limau kasturi ( tambah jika kurang masam )
  12. Garam secukup rasa
  13. Serbuk perasa
  14. Sedikit susu cair
  15. Daun Limau purut 


  • Cara masak :
  1. - Rebus 1 biji tomato dengan serai dan bawang besar hingga warna air berubah jadi keruh (pes tomato turun) dan ada aroma bau tomyam
  2. - Masukkan ayam @ sotong @ udang ..Rebus hingga masak.
  3. - Masukkan bawang putih.
  4. - Masukkan garam dan serbuk perasa. 
  5. - Diikuti carrot .. biar kejap baru masukkan sayuran lain 
  6. - Jangan masak Lama sangat takut sayur Layu.
  7. - Last amsukkan susu cair dan angkt. 
  8. - Tabur daun ketumbar ket atas tomyam.

No comments:

Post a Comment