~ TOMYAM PUTIH ( POK TEK ) ~
:: Resepi : Ash Rieda Wardah ::
- Bahan~bahan:
- Ayam @ Udang @ sotong ( saya just guna sotong saja lagi best )
- 2 biji tomato ( sebiji jadikan pes untuk perasa tomyam . Sebiji Lagi beLah 4 )
- 1 pek jagung muda
- 2 Labu bawang besar ( beLah 4 )
- 5 uLas abwang putih ( ketuk )
- 1 biji carrot
- Sedikit bunga kobis
- 4 batang serai ( ketuk )
- 1 inci haLia ( ketuk )
- 10 biji ciLiapi ( beLah 2 memanjang )
- 10 biji Limau kasturi ( tambah jika kurang masam )
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa
- Sedikit susu cair
- Daun Limau purut
- Cara masak :
- - Rebus 1 biji tomato dengan serai dan bawang besar hingga warna air berubah jadi keruh (pes tomato turun) dan ada aroma bau tomyam
- - Masukkan ayam @ sotong @ udang ..Rebus hingga masak.
- - Masukkan bawang putih.
- - Masukkan garam dan serbuk perasa.
- - Diikuti carrot .. biar kejap baru masukkan sayuran lain
- - Jangan masak Lama sangat takut sayur Layu.
- - Last amsukkan susu cair dan angkt.
- - Tabur daun ketumbar ket atas tomyam.
No comments:
Post a Comment