~ UMAI UDANG ~
Resepi : Ash Rieda Wardah
- Ingredients :
- 1 kilo udang saiz kecik ( kalo besar potong dadu ) ( dibuang kulit dan dipotong 2 )
- Sedikit cuka ( untuk perap udang bagi masak )
- 1 labu bawang besar ( potong cecincin )
- 7 ulas bawang merah ( lagi banyak lagi best ..potong cecncin )
- 20 biji cili halus ( lagi banyak lagi sedap.. potong kecik )
- 10 biji limau nipis ( diperah aernya )
- 1 camt air asam jawa
- 1 camb gula
- 1/2 camt garam halus
- sedikit serbuk perasa
- Method :
- Udang yang dibuang kulit dipotong 2 atau dadu dan dibersihkan.. Bubuh dalam satu mangkuk besar.
- Masukkan cuka ikut sukatan udang (mudah skit nak oyak ).
- Perap dalam 10 - 15 minit..Lepas tu buang aer cuka tadi.. Lepas tu masukkan aer perahan limau nipis,bawang besar/bawang merah,cili potong,gula,garam dan serbuk perasa..Kacau bagi mesra seia sekata sehati sejiwa gitu..hahaha.. Last skli masukkn air asam jawa.
No comments:
Post a Comment