Friday, 16 May 2014

~ UMAI UDANG ~

~ UMAI UDANG ~
Resepi : Ash Rieda Wardah



  • Ingredients :
  1. 1 kilo udang saiz kecik ( kalo besar potong dadu ) ( dibuang kulit dan dipotong 2 )
  2. Sedikit cuka ( untuk perap udang bagi masak )
  3. 1 labu bawang besar ( potong cecincin )
  4. 7 ulas bawang merah ( lagi banyak lagi best ..potong cecncin )
  5. 20 biji cili halus ( lagi banyak lagi sedap.. potong kecik )
  6. 10 biji limau nipis ( diperah aernya )
  7. 1 camt air asam jawa
  8. 1 camb gula
  9. 1/2 camt garam halus
  10. sedikit serbuk perasa

  • Method :
  1. Udang yang dibuang kulit dipotong 2 atau dadu dan dibersihkan.. Bubuh dalam satu mangkuk besar.
  2. Masukkan cuka ikut sukatan udang (mudah skit nak oyak ).
  3. Perap dalam 10 - 15 minit..Lepas tu buang aer cuka tadi.. Lepas tu masukkan aer perahan limau nipis,bawang besar/bawang merah,cili potong,gula,garam dan serbuk perasa..Kacau bagi mesra seia sekata sehati sejiwa gitu..hahaha.. Last skli masukkn air asam jawa.

No comments:

Post a Comment