Wednesday, 18 June 2014

~ Nasi Daging ~

~ Nasi Daging ~
Resepi : Ash Rieda Wardah


  • Bahan~bahan :
  1. 1 kiLo daging ( potong macam nak masak rendang . Rebus dengan haLia hingga daging empuk.. Pastikan air lebihan daging cukup untuk nasi )
  2. 6 cawan beras basmathi ( rendam 10 - 15 minit . Toskan )
  3. 7 cawan air rebusan daging
  4. 1 cawan susu cair
  5. Rempah 4 sekawan
  6. 2 Labu bawang besar ( mayang )
  7. 1 inci haLia ( mayang )
  8. 3 uLas bawang putih ( mayang )
  9. 4 camb minyak sapi
  10. 2 camb rempah nasi daging 
  11. Sedikit kismis
  12. 3 heLai daun pandan 
  13. 2 batang serai ( ketuk )
  14. 1 tin tomato sup 

  • Cara masak :
  1. - Panaskan periuk. masukkan sedikit minyak masakdan minyak sapi 
  2. - Masukkan rempah 4 sekawan diikut bahan mayang ( bawang dan haLia )
  3. - Tumis hingga naik bau
  4. - Masukkan rempah nasi daging 
  5. - Masukkan puLa air rebusan daging,tomato sup,susu cair dan daging.. Dah mendidih angkat dan msukkan daLam rice cooker
  6. - Masukkan daun pandan ,garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
  7. - Da mendidih masukkan beras dan kismis 
  8. - biar hingga nasi kering 
  9. - Da masak gemburkn nasi

No comments:

Post a Comment