Wednesday, 18 June 2014

~ PAIS TEMPOYAK PATIN ~

~ PAIS TEMPOYAK PATIN ~
Resepi : Ash Rieda Wardah 


  • Bahan~bahan :

  1. 1 ekor ikan patin ( ikan lain pun xpe  ).. KaLo patin buang kepala 
  2. 1 ikat daun kesum ( asingkan dari tangkai )
  3. 1 heLai daun kunyit ( mayang nipis )
  4. 1 cawan tempoyak **
  5. 15 - 20 biji ciLihaLus **
  6. 1 inci kunyit hidup **
  7. 2 batang serai ( mayang nipis ) **
  8. GuLa secukup rasa 
  9. Garam secukup rasa 
  10. Sedikit serbuk perasa ( abaikan kaLo xsuka )


  • Cara masak : 

  1. - Tumbuk bahan bertanda ** .. ( Tumbuk kunyit dan ciLihaLus diikuti serai pastu tempoyak )
  2. - Masukkan guLa ,garam dan serbuk perasa 
  3. - Masukkan daun kunyit .. GauL sebati
  4. - AmbiL ikan dan bubuh atas daun pisang yg diaLas dengan Aluminium foiL 
  5. - Letak bahan tumbuk tadi baLut ikan dan tabur daun kesum 
  6. - Bungkus macam nak buat Lepat pisang 
  7. - Panaskan kuaLi ( bagi yg tak guna oven ) ..Guna api kecik pastu tutup kuaLi dengan tutup periuk ..SIAPPPPP..


No comments:

Post a Comment