~ SAMBAL IKAN TONGKOL NASI LEMAK ~
Resepi : Ash Rieda Wardah
- Bahan~bahan kukus :
- 1 kiLo ikan tongkoL ( bersih dan toskan )
- 2 inci Lengkuas
- 5 keping asam keping
- 1 keping nisang ( guLa meLaka )
- 1 camb garam kasar
- 1 Liter air ( agak biar tenggeLam ikan sebab air kukusan ikan berfungsi utk kuah sambaL
- #Kukus bahan di atas hingga kuah sebati daLam ikan. Pastikan ade Lebihan kuah daLam periuk
- Bahan untuk sambaL :
- 3 Labu besar **
- 1 inci haLia **
- 15 - 20 biji ciLihaLus **
- 500 gm pes ciLikering
- Sedikit air asam jawa
- sedikit beLaccan
- 1 1/2 keping nisang ( guLa meLaka )
- Serbuk prasa
- Garam secukup rasa
- 2 heLai daun pandan
- 3 camb pati santan
- 1 inci beLacan
- Cara Masak SambaL :
- - Panaskan kuaLi . Masukkan bahan bLend dan tumis hingga garing
- - Masukkan pes ciLikering dan kacau bagi sebati dan tumis Lagi hingga pecah minyak
- - Masukkan pes air asam jawan yg dibancuh dengan beLacan
- - Da sebati masukkan bahan kukusan sekaLi dengan air kukusan tadi..
- - Kacau Lagi . masukkan nisang,garam dan serbuk perasa serta daun pandan
- - Kacau dan tumis Lagi hingga pecah minyak
- - Da pecah minyak keciLkan api..
- - Masak lagi sekurangnya 1 1/2 jam bagi pekat .. kaLO pekat sangat tambah sedikit air ... sekurangnya 2 - 3 jam msak
- - Da pekat masukkan pati santan
No comments:
Post a Comment